websiteoptimalisatie

Websiteoptimalisatie

Wat is websiteoptimalisatie?

Website optimalisatie is het proces van het gebruik van gecontroleerde experimenten om het vermogen van een website te verbeteren om zakelijke doelen te bereiken. Om de prestaties van hun website te verbeteren, implementeren website-eigenaren A/B-tests om te experimenteren met variaties op pagina's van hun website om te bepalen welke veranderingen uiteindelijk zullen leiden tot meer conversies.

Hoe u uw website stapsgewijs kunt optimaliseren

 

Websiteoptimalisatieproces

De optimalisatie van de website volgt dezelfde uitgangspunten als bij de optimalisatie van de omrekeningskoers en is gebaseerd op de wetenschappelijke methode.

Bepaal het doel van uw websiteoptimalisatie. Verschillende bedrijfstypes zullen verschillende doelstellingen hebben waarvoor u wilt optimaliseren. Als u bijvoorbeeld een eCommerce webshop had, zou u willen uitzoeken hoe u de aankopen en de gemiddelde orderwaarde kunt verhogen. Om dit te doen, zal een website-eigenaar kwantitatief en kwalitatief onderzoek uitvoeren op de belangrijkste pagina's van de website die het uiteindelijke doel van de site beïnvloeden. De homepage is bijvoorbeeld vaak een waardevol gebied om A/B-tests uit te voeren, omdat veel van het verkeer van de website als eerste op deze pagina aankomt. Het is belangrijk dat bezoekers direct begrijpen wat het bedrijf te bieden heeft, en dat ze de weg naar de tweede stap (een klik) kunnen vinden.

Kom met uw beste gokjes over hoe u uw doelstelling kunt beïnvloeden. Nadat u het te verbeteren doel op het hoogste niveau hebt geïdentificeerd, moet u ondermaatse punten op een webpagina identificeren en begint u een hypothese te formuleren voor de manier waarop deze elementen kunnen worden getest om de conversiepercentages te verbeteren.

Maak een lijst van variabelen die uw experiment zal testen. Veranderingen kunnen in variaties worden gemaakt en als experiment worden uitgevoerd in een A/B-split testtool.

Voer het experiment uit. Zorg ervoor dat u bij het uitvoeren van het experiment voldoende gegevens verzamelt om uw conclusies statistisch significant te maken. U wilt uw zakelijke beslissingen niet baseren op onovertuigende datasets.

Meet de resultaten, trek conclusies en onderneem actie. De resultaten van een experiment laten zien of de veranderingen in het websiteonderdeel wel of niet een verbetering hebben opgeleverd. Een winnende variant kan de nieuwe baseline worden, en  worden getest naarmate er meer ideeën voor verbetering worden gegenereerd. Een verliezende test is nog steeds een waardevolle leermogelijkheid, en kan richting geven aan wat er verder moet worden geprobeerd in het optimalisatieproces.

Websiteoptimalisatie kan veel meetbare zakelijke voordelen bieden als het op de juiste manier wordt gedaan. Ten eerste bepaalt het proces van website optimalisatie de beste versie van webpagina elementen die bezoekers helpen om een bepaald doel te bereiken. Optimalisatie verbetert de efficiëntie van de website bij het omzetten van bezoekersverkeer in e-mailabonnees, lezers of betalende klanten. Op zijn beurt leidt een verbeterde efficiëntie tot een grotere ROI op klantenwerving en verkeersgenererende campagnes zoals web searches, Google AdWords, sociale media en e-mailmarketing.

De doelstellingen van websiteoptimalisatie

De doelstellingen van een website zullen variëren afhankelijk van het type bedrijf, de doelgroep van het bedrijf en de gewenste actie van dat publiek: een aankoop, het invullen van een formulier of het lezen van een artikel. De gewenste actie van een websitebezoeker kan ook een conversie zijn, of het aantal doelgroepleden dat een bepaalde actie uitvoert.

Bijvoorbeeld:

    • Een online publicatie oefent website-optimalisatie uit met als doel het aantal gelezen artikelen te verhogen.

 

    • Een online winkel optimaliseert zijn website om het voltooien van kassa's en herhalingsaankopen te stimuleren.

 

    • Een online softwarebedrijf optimaliseert zijn website om de snelheid waarmee bezoekers zich aanmelden voor (of converteren naar) een gratis proefversie van het product te verbeteren.

 

    • Een verzekeringsmaatschappij optimaliseert haar website om meer potentiële leads voor de verkoop van verzekeringsdekking vast te leggen.

 

    • Een fondsenwervingscampagne optimaliseert hun donatieformulier om meer donaties aan te moedigen.

 

 

Te optimaliseren elementen van websites

Afhankelijk van het doel van het bedrijf, kan de optimalisatie van de website het testen omvatten:

Een kop, of kernboodschappen met betrekking tot de waardepropositie van het bedrijf.
Het gebruik van visuele media, zoals fotografie of een video.
De lengte van een formulier, het variëren van het aantal verplichte velden of de volgorde van invullen.
De prominente weergave van klantcases die het succes van uw product of dienst beschrijven.
De visuele stijl, tekst en het plaatsen van een call to action (CTA) knop of link.
De organisatie van de navigatie op de website.
Het plaatsen van social sharing functionaliteit.
Het uiterlijk en de organisatie van de webpagina voor een bezoeker op een mobiel apparaat.

Landingspagina's voor marketingcampagnes zijn vaak ook een onderdeel van een website dat geoptimaliseerd kan worden, vanwege de hoge kwaliteit van het verkeer dat er naartoe wordt gestuurd via advertenties, e-mail of social media. Website-eigenaren kunnen ook websiteoptimalisatie uitvoeren op processen met meerdere pagina's op hun websites, zoals een gratis proefabonnement, een funnel of een willekeurig formulier met meerdere pagina's.

Zoekmachineoptimalisatie vs. websiteoptimalisatie

Websiteoptimalisatie wordt soms ook gebruikt om de praktijk van het verbeteren van de vindbaarheid van een website voor zoekmachines te beschrijven, met als uiteindelijk doel het verbeteren van de zoekresultaten voor belangrijke zoektermen.

De belangrijkste rangschikkingsfactoren waarmee rekening moet worden gehouden bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn: het veranderen van paginatitels, het verhogen van de laadsnelheid per pagina, het minimaliseren van een slechte gebruikerservaring, het gebruik van de juiste trefwoorden en het produceren van goed geschreven content.

Veranderen van paginatitels - zoekmachines zoals Google gebruiken uw <title>-tag om te begrijpen waar uw pagina over gaat en dienen die inhoud aan de gebruikers. Zorg ervoor dat uw <title>-tag minder dan 160 tekens bevat, uniek voor de pagina, en klik waardig.

Verlaging van de laadsnelheid van de pagina's - websiteoptimalisatie kan ook worden gekoppeld aan het verbeteren van de snelheid en de prestaties van de site. Dit is impliciet relevant voor het doel van website optimalisatie als de voltooiing van een gewenste actie op een website. Slechte websiteprestaties, zoals latentie of trage paginasnelheden, kunnen bezoekers ervan weerhouden om actie te ondernemen omdat ze niet in staat zijn om op de website te navigeren.

Het minimaliseren van een slechte gebruikerservaring - Google's nieuwste algoritme-updates onthullen dat de betrokkenheidsgegevens van gebruikers, zoals hoe lang iemand op uw website blijft van de Google-resultatenpagina, worden gebruikt voor de ranglijsten. Als gebruikers langer op uw website blijven in vergelijking met uw concurrenten, ziet u een hogere ranking.

Het gebruik van de juiste zoekwoorden - de kern van SEO is nog steeds afhankelijk van het gebruik van relevante zoekwoorden.

Het produceren van goed geschreven inhoud - aan het eind van de dag bedienen zoekmachines de gebruikers de beste inhoud die ze kunnen vinden. Als Google een van zijn gebruikers naar uw inhoud leidt en die zit vol met grammatica- en spelfouten, dan is dat slecht voor Google. Zorg ervoor dat de inhoud die u maakt uniek, waardevol en goed geschreven is.

De optimalisatie van de website kan ook worden gekoppeld aan het verbeteren van de snelheid en betrouwbaarheid van de prestaties van een website. Dit is impliciet relevant voor het doel van websiteoptimalisatie als de voltooiing van een gewenste actie op een website. Slechte websiteprestaties, zoals latentie of fouten, kunnen bezoekers ervan weerhouden om actie te ondernemen omdat ze niet in staat zijn om op de website te navigeren.

website optimalisatie

Wilt u ook uw website laten optimaliseren? Neem gerust contact met ons op.

 

Scroll to Top