wat is seo

Wat is SEO

Wat is SEO en hoe werkt het?

SEO, staat voor Search Engine Optimization of Zoekmachine optimalisatie. Onder SEO verstaan we alle processen die meewerken aan het organisch hoog scoren van een website (of onderdelen van de website zoals pagina's of artikelen/blog)  in zoekmachines. Door het correct toepassen van SEO technieken kan je meer bezoekers trekken naar een website. SEO bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Technische SEO
 • Keyword onderzoek
 • Concurrentie onderzoek
 • SEO geoptimaliseerde teksten schrijven
 • Linkbuilding

In principe is het voor elke website ideaal om SEO geoptimaliseerd te worden. Toch dringt het niet bij elke website eigenaar van het begin door dat zonder SEO bezoekers je moeilijk kunnen vinden in de zoekmachines.

wat is seo

Wat is SEO? De hoofdvraag van dit artikel, samengevat:

SEO is een online marketing term. En de afkorting staat voor Search Engine Optimization, of Zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Men bedoeld hiermee het optimaliseren van websites om beter en vaker gevonden te worden in zoekmachines. De bekendste zoekmachines zijn Google, YouTube, Bing, Yahoo.

Hoe werkt SEO?

Om de werking van SEO precies te kunnen uitleggen is het belangrijk om de verschillende onderdelen van SEO goed te kennen. Zie hoofdstuk 1 voor een opsomming. Als je er voor zorgt dat alle SEO onderdelen 1 voor 1 worden geoptimaliseerd, dan gaat je website hoger ranken in de zoekmachines. En dus beter gevonden worden door mensen die zoeken op bepaalde zoekwoorden. En als mensen je website beter kunnen vinden, leidt dit automatisch tot meer bezoekers naar je site. En hoe meer bezoekers je website krijgt, hoe belangrijker de zoekmachines je website vinden. Waardoor je nog weer beter gevonden gaat worden.

Pas volgende tips toe:

 • Doe onderzoek naar de belangrijkste keywords voor je website
 • Selecteer 1 keyword voor het artikel of de webpagina die je gaat schrijven
 • Neem je keyword op in de titel (URL)
 • Schrijf heldere en interessante teksten
 • Probeer een link naar een andere website op te nemen in je tekst
 • Plaats meerdere plaatjes, foto's en/of video's
 • Probeer een link naar een andere pagina of artikel op je website op te nemen in je tekst
 • Zorg dat andere websites uit jouw branche naar je website linken
 • Vul de meta-beschrijvingen per pagina of artikel correct in

De tips iets breder uitgelegd

Doe onderzoek naar de belangrijkste keywords voor je website

Wanneer mensen iets opzoeken in zoekmachines, maken ze gebruik van keywords. Ook wel zoekwoorden of zoektermen genoemd. Ideaal voor iedere website eigenaar is dat met de meest gewenste zoekwoorden zijn website bovenaan in de zoekresultaten komt te staan. Omdat het nu eenmaal zo is, dat mensen daar het vaakst op klikken. Heb je een fietsenwinkel in Rotterdam, dan is het mooi dat je website gevonden kan worden door "fietsenwinkel rottterdam" in te typen in zoekmachines. Maar Rotterdam is een grote stad, dus het zou nog fijner zijn als je bovenaan komt bij het zoeken naar "fietsenwinkel feynoord" of "fietsenwinkel kop van zuid". Het beste is om eerst een uurtje te brainstormen met bekenden. En dan alle mogelijke zoekwoorden op te schrijven. Daarna is het ideaal om met behulp van een keywordtool uit te zoeken welke keywords echt relevant zijn, vaak gebruikt worden per maan en makkelijk te ranken zijn

Selecteer 1 keyword voor het artikel of de webpagina die je gaat schrijven

Als je keyword onderzoek er op zit kan je beginnen met schrijven. Selecteer uit de lijst van keywords waarop je met je website gevonden wilt worden, 1 keyword.

Neem je keyword op in de titel (URL)

Zorg dat het gekozen keyword onderdeel is van de titel van je webpagina of artikel. Zodat het automatisch ook onderdeel gaat worden van de URL van je pagina of artikel.
Wat is SEO, is het keyword wat wij gebruiken voor het schrijven van dit artikel. Zoals je ziet in je zoekbalk is onze URL https://webbuildingfirm.com/wat-is-seo

Schrijf heldere en interessante teksten

Schrijf je teksten altijd met je doelgroep voor ogen. Vraag je dus af, wat zij willen lezen.
En schrijf daar een interessante tekst over. Overdrijf niet met het plaatsen van je keyword.
Probeer minstens 300 woorden te schrijven. Dit lijkt veel, maar is niet veel meer dan een half A4-tje.
Probeer in 2 max 3 titels het zoekwoord op te nemen. En nog een paar keer verspreid doorheen de hele tekst. Probeer, als het op een natuurlijk manier kan, de zoekwoorden zowel boven, in het midden als onderaan de tekst te noemen. Als je 300 woorden schrijft zorg dan, dat je zoekwoord niet meer dan 5 keer genoemd wordt. Als je tekst groter is (meer woorden) kan je dit aantal uitbreiden.

Probeer een link naar een andere website op te nemen in je tekst

Probeer in je tekst een link op te nemen naar een andere website. Dit kan naar een website zijn die een autoriteit is over het onderwerp waarover je schrijft (keyword). Of eventueel een bronvermelding.

Plaats meerdere plaatjes, foto's en/of video's

Plaats een paar plaatjes (grafiek, illusttratie…), foto's of video's in je tekst. Zorg ook dat je de ALT gegevens invult (achterkant van je afbeelding). Verspreid de afbeelding door heen te tekst.

Probeer een link naar een andere pagina of artikel op je website op te nemen in je tekst

Probeer, op een natuurlijke manier, een link te plaatsen naar een andere pagina of artikel binnen je eigen website in je artikel of webpagina.

Zorg dat andere websites uit jouw branche naar je website linken

Zorg dat andere websites uit je branche een linke plaatsen naar jouw website. Uiteraard is het fijn als ze dit uit zichzelf doen. Maar je kan er natuurlijk ook om vragen. Stuur ze een mailtje en verzoek om het plaatsen van een linkje. Je kan ook sommige influencers op Social Media vragen dit te doen. Hou er rekening mee dat je daar meestal wat voor moet betalen.

Vul de meta-beschrijvingen per pagina of artikel correct in

Je kan een tekst ook voorbereiden om goed gevonden te worden in Google. Dit kan door de titel goed in te vullen en door een korte (max 2 zinnen) beschrijving over de tekst in te vullen. In WordPress kan je dit perfect doen met de plugin van Yoast. Vul je dit niet in, dan vult Google zelf wat op basis van de eerste woorden in de tekst.

Als je je altijd al afvroeg "Wat is SEO?", dan heb je met dit artikel te lezen een beter beeld.
Zoals je ziet, zijn alle stappen ook zelf toe te passen. En zoals je ook als zelf hebt bedacht, het kost redelijk veel tijd om SEO op een correcte manier toe te passen.  Omdat het ook van belang is om SEO consequent toe te passen. Wil je de SEO voor je website liever uitbesteden? Dan kunnen wij je heel goed helpen. Ons Hoger in Google - Jaartraject zorgt dat jouw website een heel jaar lang iedere dag gepromoot gaan worden. Wij nemen dus alle werk van je over. En zorgen dat je meer bezoekers krijgt en een betere vindbaarheid en ranking in de zoekmachines. Neem gerust contact met ons op.

SEO

 

Scroll to Top